Întoarce-te

Interviu cu o studentă la Psihologie

Să studiezi comportamentul uman poate fi una din cele mai fascinante lucruri. Ce presupune însă cu adevărat să îți dedici timpul studiului emoțiilor, gândurilor și personalității? 

Ne va lămuri Andreea, studentă în anul 2 la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Povestește-ne puțin despre tine! 

Eu sunt Andreea, un ,,copil" de 20 ani, foarte curios și dornic să învețe lucruri noi. Am terminat un liceu de profil tehnologic, din sfera economică, dar garantez că am învățat foarte multă matematică, care chiar mi-a plăcut. 

Îmi place foarte mult să citesc în timpul liber, să pictez, să învăț cântece la pian și să scriu versuri de cântece. De asemenea, îmi place să mă implic în activități de voluntariat și proiecte, prin care pot oferi din experiența mea și din omul care sunt și prin care pot învăța lucruri noi, care să contribuie o variantă mai bune a mea.

Cum ți-ai dat seama că ai ales facultatea potrivită?

Psihologia a fost singura materie din liceu, pe lângă istorie, care m-a făcut să-mi doresc să explorez singură și să învăț mai mult din sfera asta. Având experiența unei olimpiade de psihologie în spate, la care m-am calificat la națională, eram destul de sigură că vreau să studiez psihologie mai departe. 

Confirmarea că am ales facultatea potrivită a venit încă din primul an, când am descoperit cât de mult îmi place ceea ce învăț și că reușesc să înțeleg foarte multe lucruri.

Cum a fost trecerea de la liceu la facultate? Te-ai acomodat ușor?

Nu pot spune că m-am acomodat ușor. Am avut nevoie de un an pentru asta. Venisem într-un oraș nou, unde nu cunoșteam pe nimeni, iar facultatea nu era tocmai ce visasem. 

Volumul materiei de la facultate mă copleșea și mi se părea imposibil să reușești să înveți la toate materiile, dar cu timpul mi-am observat mai mult stilul de învățat, mi-am făcut prieteni cu care învăț și am descoperit cum să-mi organizez timpul și activitățile eficient.

Care a fost materia ta preferată și de ce?

În primul an de facultate, materia mea preferată a fost Introducere în Neuroștiințe Cognitive, materie la care am învățat foarte multe despre creierul uman și funcționarea acestuia.

Cum îți organizezi timpul în sesiune?

Îmi programez examenele astfel încât să am zile libere între ele să pot învăța, iar în acest timp încerc pe tot posibilul să fiu productivă și să mă folosesc de fiecare fărâmă de timp pe care o am, ca să mă asigur că parcurg toată materia și că mă simt pregătită pentru un examen. 

Am grijă să iau și pauze și să mă mai deconectez de la învățat când simt că e prea mult.

Ce cuprinde practica? Ce trebuie să faci propriu-zis acolo?

Putem face practică în diferite locuri care au legătură cu domeniul psihologiei, de exemplu centre de bătrâni, ONG-uri, școli, case de copii, firme HR și TR, cabinete psihologice, clinici, penitenciare, etc. 

Activitățile pe care le avem de desfășurat în practică depind foarte mult de locul în care facem, dar în general facem activități prin care integrăm concepte pe care le învățăm la facultate, jocuri de rol, prin care simulăm ședințe de terapie, activități de dezvoltare personală, studierea unor articole științifice și redactarea unor proiecte bazate pe studii științifice.

Ești implicat în alte activități? Dacă da, care sunt acelea?

Sunt membru activ cu drept de vot în Asociația Studenților Psihologi din România, care este asociația de voluntari a facultății, unde mă implic ca membru organizator sau coordonator în diverse proiecte destinate studenților și nu numai.

Ce planuri ai după terminarea facultății?

După finalizarea programului de licență, vreau neapărat să încep un program de master, iar în paralel cu asta să lucrez undeva atât cât îmi permite timpul. După finalizarea masterului, aș vrea să îmi deschid propriul cabinet psihologic, să lucrez în cadrul unei clinici sau în domeniul școlar. 

Sunt multe oportunități de angajare pe care le oferă studiul la această facultate și aș dori să încerc mai multe lucruri ca să văd ce îmi place mai mult și în care zonă doresc să profesez o lungă perioadă de timp.

Ce crezi că îți va lipsi cel mai mult din studenție?

Experiențele la care pot lua parte ca student, tabere, ședințe importante, proiecte de voluntariat din cadrul asociației, dar și cursurile și rutina care s-a creat în acest timp.

Ce sfaturi ai pentru elevii din liceu care își doresc să aplice la această facultate?

Asigurați-vă că puneți în bagaj multă deschidere de a învăța lucruri noi despre voi și energie pentru citit, fiindcă veți avea multe de răsfoit.

Îi mulțumim Andreei pentru toate informațiile valoroase pe care le-a împărtășit cu noi! Există întrebări pe care încă le ai despre viața de student la psihologie, în Cluj? Ne bucurăm că ești curios despre acest domeniu, ai și motive pentru care să fii! 

Te invităm să arunci o privire peste secțiunea „Discută cu un student” din platformă, unde vei putea să îți alegi un student cu care să povestești mai multe.