Întoarce-te

Interviu cu un student de la ETTI UPB

Dragoș, povestește-ne puțin despre tine!

Sunt o persoană îndrăgostită de creație. De aceea am și ales ruta ingineriei. Ca inginer înveți despre uneltele pe care lumea fizică le are la dispoziție astfel încât să poți crea orice îți dorești.

Încă din copilărie mi-a plăcut să construiesc și să creez, de la castele din cartoane găsite prin casa, la trebuchete din seturi Mechano și Lego, până la experimente de fizică.

Această pasiune a fost amplificată prin programare. De ce? Pentru că la scrierea primului progrămel în care poți calcula suma a două numere, la programarea unui roboțel pentru echipa liceului, la rețele neurale de inteligență artificială, la dezvoltarea aplicațiilor pentru telefon mobil în timpul facultății și acum ca meserie, am simțit aceeași emoție creatoare, prin care poți face aproape orice îți dorești.

Cum ți-ai dat seama că ai ales facultatea potrivită?

Drept răspuns onest, încă nu știu dacă am ales facultatea potrivită. Mereu îmi pun întrebarea „ce ar fi fost dacă aș fi ales altfel?". Totuși, sunt recunoscător pentru câțiva profesori alături de care am lucrat, pentru colegii cu care m-am distrat în timpul facultății și cu care acum voi avea posibilitatea de a continua aventura creației.

În plus, sunt recunoscător pentru că facultatea mi-a dat oportunitatea să intru în contact cu numeroase ramuri inginerești, prin prisma cărora am reușit să înțeleg ce specializare îmi place cu adevărat să urmez.

Cum a fost admiterea și cum te-ai pregătit pentru examen?

Admiterea a fost o perioada destul de stresantă, deoarece în comparație cu un test, durata de pregătire pentru aceasta nu se întindea pe câteva zile sau câteva săptămâni. A fost un proces ce a durat aproape un an întreg.

Ca răspuns punctual, m-am pregătit folosind culegerile politehnicii dedicate pregătirii pentru admitere. Acestea consider ca sunt cele mai bune ca bază de plecare. Mai mult, datorită profesorului cu care m-am pregătit, am avut oportunitatea să lucrez și din culegeri de admitere pentru Politehnica din anii 2000, culegeri care, deși pot părea învechite, oferă niște probleme dificile, care odată înțelese, ajută foarte mult în rezolvarea problemelor curente.

Cum a fost trecerea de la liceu la facultate? Te-ai acomodat ușor?

Pentru mine trecerea de la liceu la facultate a fost relativ ușoară. Un prim motiv a fost programa facultății, care, în primii doi ani, dar mai ales în primul an, se folosește de bazele construite în liceu pentru a construi fundamentele matematicii, informaticii, fizicii etc. necesare pentru materiile de inginerie ce vor fi studiate ulterior. Din perspectiva socială, toți colegii au fost prietenoși și nu este dificil de legat prietenii, în plus, există numeroase activități studențești care fac ușoară acomodarea și întâlnirea de noi persoane.

Ce îți place cel mai mult la această facultate? Dar cel mai puțin?

Cel mai mult la această facultate mi-a plăcut varietatea materiilor. Cel mai puțin mi-a plăcut cât de conservatori sunt unii profesori în adoptarea și adaptarea materiei la noile tehnologii.

Care a fost materia ta preferată și de ce?

Poate sunt puțin subiectiv aici, dar materia mea preferată a fost Dezvoltarea aplicațiilor android. Totuși, aceasta a fost una dintre materiile opționale. Dintre materiile obligatorii, una preferată mie a fost „Proiectarea bazelor de date", datorită unui profesor excepțional de la care am invatat multe concepte utile și în industria software.

Cum îți organizezi timpul în sesiune?

Sesiunea este perioada mea preferată din an, deoarece nu există cursuri sau laboratoare și astfel îmi pot organiza cum vreau eu timpul pentru a învăța pentru examene. Cât despre cum îl organizez, în principiu învăț cam 4-5 ore pe zi. Dar pot fi și zile în care numărul de ore ajunge la 8, însă depinde foarte mult cum reușește seria să programeze examenele și când reușește să lase suficiente zile distanță între examene.

În plus, o regulă personală a fost că dacă se poate o zi după examen să o las liberă, și să nu învăț deloc pentru a mă relaxa. Dacă asta nu este posibil, cel puțin zilele de examen erau „No study days".

Ce cuprinde practica? Ce trebuie să faci propriu-zis acolo?

Practica este cea mai distractivă parte din facultate pentru că reușești să aplici ceea ce te-ai chinuit ani să înveți. Cât despre ce cuprinde, depinde foarte mult de ce vrei să faci. La practică poți urma internshipuri dacă reușești să treci interviurile companiilor, poți face lucru academic și research alături de un profesor cu care te înțelegi sau poți participa la diferite oferte de practică din partea facultăților / companiilor, stil tabere sau workshopuri.

Ești implicat în alte activități? Dacă da, care sunt acelea?

Acum în timpul masteratului nu mai am timpul necesar de a mă implica și în alte activități, întrucât și lucrez full time în același timp. Totuși, în timpul facultății urmam cursurile de psihopedagogie și lucram cu elevii la matematică sau fizică. De asemenea, urmam cursuri de programare extra facultate. Atunci existau numeroase opțiuni, care aveau chiar reduceri pentru studenți.

Ce crezi că îți va lipsi cel mai mult din studenție?

Interacțiunile cu ceilalți studenți. Totul este plin de viață și inițiativă.

Ce sfaturi ai pentru elevii din liceu care își doresc să aplice la această facultate?

Gândiți-vă bine care sunt așteptările voastre și ce aveți nevoie. Sunteți autodidacți sau aveți nevoie de mai multă coordonare? Sunteți obișnuiți să faceți performanța la un grup de materii sau încercați să știți câte ceva din toate și sunteți polivalenti? La ETTI, pentru a reuși consider că trebuie să fii mai mult autodidact, iar accentul nu cade tocmai pe performanță, ci mai degrabă pe expunerea studentului la multe tehnologii și la experimentare.

Ce cariere poți urma după absolvirea acestei facultăți?

Avantajul acestei facultăți este că deschide foarte multe opțiuni de carieră. Un student la ETTI poate urma o carieră ca programator, se poate angaja ca electronist, poate lucra în industria telecom sau poate face studiu și cercetare academică. Sunt foarte multe opțiuni.