Întoarce-te

Job în timpul facultății: se poate sau nu se poate?

Ca student, este foarte important să înveți să îți manageriezi foarte bine veniturile, în special dacă acestea sunt limitate. Uneori, însă, este posibil să te trezești în situația în care să constați că ai avea nevoie de niște bani în plus și, astfel, să iei în considerare varianta de a te angaja. Dacă, totuși, nu ești sigur dacă te-ai descurca și cu studiile, și cu un job, îți voi prezenta cât mai obiectiv și sincer experiența mea.

Sunt studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere din București, specializarea Comunicare și Relații Publice. Primul an de facultate l-am făcut online, însă mă mutasem deja în București, în chirie, împreună cu iubitul meu. Pentru că veniturile părinților mei nu ar fi putut acoperi și „viața de București” și nu voiam să îi pun în dificultate, am luat în calcul foarte devreme varianta de a mă angaja. La momentul respectiv nu știam cum se vor desfășura cursurile și, din frica de a nu reuși să mă descurc cu două responsabilități noi, am renunțat la idee, însă după două luni am simțit din nou acea nevoie de a fi independentă și nu am mai dat înapoi.

M-am angajat ca profesor de limba engleză în cadrul unei grădinițe private (unde funcționează și un after school). Lucram trei ore pe zi, de la 11 la 14 și, ca să fiu sinceră, pierdem cea mai mare parte din cursuri, fiindcă eram fie pe drum spre job/casă, fie în timpul programului de muncă. Sunt recunoscătoare în fiecare zi pentru aplicațiile de înregistrat ecranul și pentru înțelegerea de care au dat dovadă toți profesorii mei. Nu am fost prezentă la cursuri, este adevărat, dar am reușit să iau aproape numai note de 10 în sesiune, cumva și pentru că mă pasionează domeniul de studiu în general, dar și pentru că am avut acces la materiale de curs (și, ca să o dăm pe față, nu au fost rele nici sfaturile studenților din anii mai mari).

Cred că aș fi putut să am aceleași performanțe la muncă și la facultate dacă s-ar fi făcut cursurile fizic? Clar, nu. Cele două se intercalau și mi-ar fi fost imposibil să fiu în două locuri în același timp. Dar cred că aș fi putut lucra în alt domeniu, în altă parte, unde aș fi avut un program flexibil sau măcar diferit de acesta. Nu este imposibil să lucrezi în timpul facultății, iar dacă timpul îți permite, cred că este o experiență foarte folositoare pentru formarea caracterului, pentru a începe să cunoști piața muncii și pentru a obține un venit în plus. Dacă te atrage și pe tine ideea, lasă-mă să îți prezint câteva aspecte care, probabil, te-ar interesa:

  • eJobs este prietenul tău cel mai bun în căutarea și filtrarea joburilor part time. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont și să îți completezi profilul sau să încarci un CV. Și, pentru că l-am adus în discuție…
  • Europass este cea mai bună platformă pe care să-ți alcătuiești CV-ul. Este user friendly, foarte intuitiv de completat și respectă toate normele europene.
  • Pentru un job part time, de 15-20 de ore/săptămână, interval salarial este de 1000-1500 de lei, la care se pot adăuga (sau nu) beneficii sub formă de bonuri de masă/culturale/cadou. În momentul în care aplici pentru un post sau mergi la un interviu, este bine să știi și la ce salariu să te aștepți, așa că poți căuta numele companiei pe undelucram.ro pentru a vedea ce spun foștii și actualii angajați despre experiența de a lucra în cadrul acesteia.
  • Dacă ai un cont de Facebook, poți urmări anunțurile de angajare inclusiv pe acest grup. Fii atent, totuși, la detaliile oferite de angajator și nu trimite informații personale în afara unui cadru formal, legal.
  • Câteva posturi entry level (care nu necesită experiență) și care ar putea oferi varianta de job part time sunt animator pentru petreceri de copii, recepționer, asistent manager, profesor de limba engleză la o grădiniță (în special pentru absolvenții unui profil bilingv, care dețin atestat de limba engleză). Pentru niște bănuți în plus, puteți încerca și varianta de a oferi meditații la o materie pe care o stăpâniți foarte bine (pentru București, puteți să vă ajutați de următorul grup).

În cazul în care încă ești indecis, îți voi lăsa mai jos și răspunsurile unora dintre colegele mele, angajate la rândul lor, la câteva întrebări pe care le consider importante:

1. Cum reușești să îti organizezi timpul între muncă și facultate? Ajungi la toate cursurile și, dacă nu, reușești să recuperezi pentru sesiune?

  • Maria R.: Având un program flexibil la muncă, de cele mai multe ori merg la cursuri în pauzele dintre repetiții sau când mi se eliberează câte o fereastră la muncă. Nu ajung la toate cursurile, însă reușesc cu ajutorul colegilor să recuperez ceea ce s-a predat.
  • Rodica S.: E imposibil să ajung la toate cursurile, dar încerc un balans ca să fac faţă unui minim decent de implicare la facultate. Sintetizând, dorm mai puţin ca să mă pot organiza mai bine.
  • Alexandra V.: Am avut grijă ca locul de munca să aibă un program ușor flexibil. Lucrez în 2 ture, astfel că o săptămână ajung la cursurile de dimineață, cealaltă săptămână la cele puse după ora 14 și am reușit să recuperez cu ajutorul colegilor.
  • Ioana C.: Scriind. Îmi scriu într-o agendă și îmi organizez totul pe ore, zile. Da, reușesc să ajung și la ore, și la muncă. 

2. Consideri că un job în timpul facultății este o responsabilitate prea mare în plus? Este mai ușor să te ocupi doar de studii?

  • Maria R.: Este o responsabilitate mare și, evident, ar fi mult mai ușor să mă ocup doar de studii; din această cauză le recomand tuturor prietenilor care sunt la facultate/urmează să își înceapă studiile superioare și nu au încă un job în paralel să nu se angajeze decât dacă au neapărată nevoie sau dacă le face plăcere să lucreze într-un anumit loc.
  • Rodica S.: Sigur este mult mai uşor să te ocupi doar de studii, e soluţia ideală.
  • Alexandra V.: Probabil ar fi muuult mai comod să te ocupi numai de studii, cred că nu ar fi așa mare diferență între viața de liceu și cea de la facultate… însă eu am considerat că facultatea e altceva și mi-am dorit întotdeauna să fiu independentă (mai ales financiar).
  • Ioana C.: Nu neapărat, atâta vreme cât ești sigur că le poți duce și nu clachezi.

3. Într-o situație ideală în care nu ai fi motivată de nevoile financiare, ai alege să lucrezi în continuare în timpul facultății? De ce?

  • Maria R.: Da, aș alege, deoarece am ales să lucrez nu din motive financiare, ci datorită faptului că mi-am dorit dintotdeauna să activez în domeniu și am fost norocoasă să prind această oportunitate.
  • Rodica S.: Mie îmi place şcoala, dacă mi-aş permite, aş prefera să învăţ, nu să lucrez, până la pensie. :)
  • Alexandra V.: Probabil că da, dar cu un program mai scurt sau poate chiar un job în mediul online. Am descoperit că mă ajută psihic faptul că mereu am avut un program activ. Apar și perioade mai grele uneori, dar le depășesc rapid. Am simțit că am nevoie și de responsabilitatea  unui loc de muncă.
  • Ioana C.: Da, deoarece îți dezvoltă și spiritul de muncă, și spiritul de echipă. În plus, înveți și cum să gestionezi stresul și problemele care apar.

Recunosc: nu e totul lapte și miere când trebuie să jonglezi cu două responsabilități atât de mari, iar uneori poate deveni obositor să pleci întotdeauna cu 10 minute mai devreme și tot să fii pe fugă, ca să te asiguri că ajungi peste tot la timp. Totuși, pentru mine, decizia de a mă angaja a fost probabil cea mai bună făcută în viața mea de proaspăt adult și nu o regret nicio secundă. M-a responsabilizat, m-a învățat că banii nu se câștigă ușor și m-a ajutat să învăț cm să îi manageriez.

Trebuie să rumegi bine ideea înainte de a lua o decizie, dar, indiferent când vei avea nevoie, sper ca aceste informații să te ajute să iei mai ușor o hotărâre.